"Practical Horsemanship"in de praktijk

Wij hebben een aantal basiselementen van het natuurlijk houden van paarden overgenomen en daar een werkbare visie uit ontwikkeld die we kunnen toepassen in een regulier manegebedrijf, we noemen dit “practical horsemanship”, o.d.z. “een paard moet wel paard kunnen zijn”. 

 In de rijlessen ligt de nadruk niet alleen op het rijden an sich, maar ook op het benaderen van en het omgaan met het paard. Een eerlijke en verantwoorde omgang met het paard staat bij ons centraal. De verzorging van het paard en het bewust worden van de mogelijkheid tot samenwerken met het paard zullen leiden tot een respectvoller omgang met het paard.

Paarden hebben 3 belangrijke eerste behoeften waaraan tegemoet gekomen dient te worden:
 * voldoende (vrije) beweging gedurende de dag,

 * sociale interactie,

 * voeropname gelijkmatig verspreid over de dag.

Onze pony's en paarden leven samen in een groepshuisvesting. Deze groepshuisvesting bestaat uit een overdekt gedeelte van 400m2 waar drie grote hooiruiven staan en een gedraineerde zandpaddock van 800m2.  Doordat de paarden veel buiten zijn; krijgen de paarden voldoende frisse lucht, kunnen zij hun sociale activiteiten ontplooien en zijn ze tijdens de lessen alle overtollige energie reeds kwijt (minder kans op ongevallen).
Veel stalondeugden en gezondheidsproblemen als maag- en darmaandoeningen komen voort uit het moderne voeren, d.w.z. slechts enkele malen per dag te grote hoeveelheden zeer energierijk voer (biks) verstrekken, terwijl paarden van nature de hele dag door kleine beetjes energie-arm voer eten. Daarom verstrekken wij ruim voldoende ruwvoer. Een aanvulling op het ruwvoer zullen wij indien nodig wel geven, om er voor te zorgen dat de paarden in ieder geval de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen (vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen). Ieder paard heeft een eigen voerbak die hij of zij tijdens het poetsen leeg kan eten.

Een aantal keer per jaar wordt er mestonderzoek gedaan; een wormeitelling.  Alleen als het echt nodig is, dienen wij een regulier ontwormingsmiddel toe, om resistentie zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze manege zo milieuvriendelijk mogelijk is. Bijvoorbeeld door het scheiden van afval en we verbruiken geen onnodige energie. Ook in onze gezellige kantine zijn we zo duurzaam mogelijk, we verstrekken/bereiden zoveel mogelijk producten uit de streek en/of van biologische oorsprong.

Onze hoefsmid is om de week bij ons om de voeten van onze pony's en paarden te verzorgen. Gemiddeld worden ze iedere 2 maanden rondom bekapt.

Jaarlijks worden ze ingeënt en ook krijgt ieder paard jaarlijks een tandartsbehandeling. Net zoals bij mensen hebben sommige paardengebitten wat extra aandacht nodig, deze paarden komen dan ieder half jaar aan de beurt.

Onze zadelmaker is er regelmatig om reparaties door slijtage of een pas-sessie te doen. De bespiering van pony's en paarden kan veranderen vanwege bijvoorbeeld de leeftijd. Voor paarden is passend harnachement net zo belangrijk als goede (sport)schoenen voor ons.

Wij hebben diverse soorten en maten pony's en paarden. Iedere pony en ieder paard heeft een limiet op het gewicht wat zij kunnen dragen. Een soort ARBO regel voor onze paarden :). Dit hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd van het paard, lichaamsbouw, lichaamsgewicht, conditie en bespiering. Op ons bord bij de binnenbaan kun je per pony en paard zien hoeveel ruitergewicht zij kunnen dragen. Er staat ook een weegschaal bij, mocht je geen idee hebben wat je weegt dan kun je dat even bekijken. Wanneer je je inschrijft bij ons dan ga je so wie so op de weegschaal, je gewicht voeren wij in Manegeplan in en dan zien we automatisch welke pony's en paarden geschikt zijn voor jou. 
Een aantal van onze grote paarden dragen ruiters tot 85 kg en dit is echt het maximum voor de paarden die wij nu hebben. Voor ruiters die nog nooit gereden hebben hanteren wij het limiet van 80 kg.